Emme nojaa toteutuksissamme sivunrakentajiin tai valmisteemoihin.
Sivunrakentajalisäosat eli ns. pagebuilderit saattavat nopeuttaa uuden sivuston toteuttamista, mutta hidastavat sen latautumista ja toimintaa julkaisun jälkeen. Tästä kärsii muun muassa sivuston käyttäjäkokemus ja hakukonenäkyvyys. Sivunrakentajat tarjoavat houkuttelevan määrän ominaisuuksia, mutta käytännössä runsaus voi osoittautua samankaltaiseksi kokemukseksi kuin himoitun, ylipaksun linkkuveitsen saaminen lapsena: “Kaikkeen” pystyvän työkalun mahdollisuudet kutkuttavat mieltä, mutta käytössä sen ominaisuudet ovatkin tiellä useammin kuin ne ovat avuksi, ja niinpä vaatimattomampi mutta käteen sopiva ja todellisiin käyttötarpeisiin vastaava monityökalu tai peruspuukko korvaa sen pian.
Sivunrakentajalla toteutetun sivuston – alunperin designerin suunnitteleman – ilmeen säilyttäminen siistinä, brändinmukaisena ja toimivana voi myös olla haaste kiireiselle ei-suunnittelijalle. Sivustojen – kenties yllättävän usein – tarvitsemaan räätälöintiin sivunrakentajalisäosista tulee kehittäjälle raskas lisäkerros luovittavaksi ja huomioitavaksi.
Gutenberg on WordPressin oma, sisäänrakennettu vastike raskaille sivunrakentajalisäosille. Se on helppokäyttöinen sekä niitä huomattavasti keveämpi ja nopeampi. Lohkopohjaisella editorilla voit keskittyä sisällöntuotantoon ja asettelun merkityksellisiin linjoihin kompastumatta designin yksityiskohtiin, jotka noudattavat toteutustavan ansiosta sivuston alkuperäistä designia ja brändi-ilmettä automaattisesti.
Laadukkaita valmisteemoja markkinoilta löytyy runsaasti, mutta teeman sopivuus tarkoitukseen voi olla vaikea varmentaa tutustumatta siihen perusteellisesti. Toteuttajan näkökulmasta teeman käyttöönottaminen tyypillisesti vaatii huomattavaa perehtymistä ja opettelemista ennen kuin sitä voi hyödyntää tehokkaasti. Koska teema päätyy harvoin sellaisenaan sivuston käyttöön, vaadittujen muutosten suunnittelu ja tekninen toteutus jää valitettavan usein helposti “rääppimiseksi”, jossa vanhan päälle kasataan enemmän tai vähemmän huterasti uutta ilmettä ja koodia – mikä ei tietenkään pidemmällä jänteellä ole järkevää. Jos taas toteuttaja tutustuu hankkimaansa laadukkaaseen, yleisluontoiseen teemaan perusteellisesti ja hyödyntää sitä toistuvasti projekteissaan, ympyrä sulkeutuu ja voidaan kysyä, miksei tuolloin hyödynnettäisi täysin omaa, notkeaa täsmätoteutetusta.
Itse rakentamallamme alustalla tiedämme tarkasti, kuinka toteuttamamme ratkaisut toimivat, ja uusien ominaisuuksien lisääminen sekä vanhojen kehittäminen on helpompaa. Sivuston sisältö ei ole tuolloin turvonnutta spagettikoodia eikä projektin lopputulos tilkkutäkki, joka on sekä sisällöntuottajalle että kehittäjälle vaikea hallita, ylläpitää ja kehittää.